Cine este dr. Joseph M.Juran?

juranpoza.jpg     Joseph Moses Juran – cetatean american de origine romana – este recunoscut pe plan international ca fiind cel mai important expert contemporan in managementul calitatii. Conceptele, principiile, metodele si instrumentele sale – unele dezvoltate si publicate inca in perioada interbelica – sunt astazi larg recunoscute si aplicate in organizatii din toata lumea, iar cattile sale sunt considerate inca de la aparitie ca fiind lucrari de referinta deosebit de importante. Toate acestea i-au adus autorului lor renumele bine meritat de „Guru mondial al calitatii”.

Nascut la Braila in 1904, Joseph Moses JURAN a copilarit la Gura Humorului si a emigrat, la varsta de 8 ani, impreuna cu parintii sai, in Statele Unite ale Americii. Joseph M. JURAN a inceput in 1924 o prodigioasa cariera industriala si stiintifica in care inteligenta, creativitatea si tenacitatea au avut un rol esential.

Absolvent de studii superioare in inginerie si drept, el s-a orientat inca de la inceput, spre managementul calitatii, angajandu-se la celebrele Bell Laboratories din SUA in cadrul departamentului de inspectie statistica. Pe parcursul carierei sale de peste 70 de ani, ca inginer, manager, profesor universitar si consultant in managementul calitatii, J.M.JURAN a elaborat numeroase lucrari ca: Managerial Breakthrough, Quality Planning and Analysis, Quality Control Handbook, si altele.

Dr. J.M.JURAN este de asemenea autorul a numeroase cursuri pentru managerii organizatiilor si personalul intreprinderilor. Astfel este cursul Management of Quality Control, curs tradus si publicat in aproape 20 de limbi.

In 1954 Uniunea Oamenilor de Stiinta li a Inginerilor Japonezi l-a invitat pe J.M.JURAN sa prezinte in Japonia o serie de conferinte si cursuri in domeniul controlului statistic al proceselor. Peste doua decenii Japonia urma sa devina lider mondial al calitatii, dupa ce pusese bazele modelului japonez de Management Total al Calitatii prin dezvoltarea unor concepte, principii si metode originale, dar bazate si pe ideile si cunostintele promovate de J.M.JURAN.

Contributia exceptionala a dr. J.M.JURAN la dezvoltarea managementului calitatii i-a fost recunoscuta prin acordarea a peste 40 de medalii si titluri onorifice. Cele mai importante sunt National Medal of Technology (inmanata in 1992 de presedintele Bush pentru „contributia sa de o viata la stabilirea principiilor si metodelor prin care intreprinderile isa pot dezvolta propria capabilitate de a fi competitive pe piata mondiala”) si Order of the Sacred Treasure (acordat de Imparatul Japoniei pentru „dezvoltarea controlului calitatii in Japonia si facilitarea relatiilor de prietenie intre SUA si Japonia”). Membru de Onoare al Academiei Romane, de. J.M.JURAN acceptat cu placere ca Premiul Roman pentru Calitate sa-i poarte numele. Acesta este omagiul pe care Romania il aduce unui roman care a dorit, stiut si putut sa-si consacre intreaga sa viata CALITATII. Mai multe detalii referitoare la activitatea si viata sa se pot afla din website-ul Institutului Juran din SUA: www.juran.com